Vrnjačka Banja

VRNJAČKA BANJA

Vrnjačka Banja je najveće i najpoznatije banjsko lečilište u Srbiji i tradicionalno vrlo privlačan turistički centar za odmor i rekreaciju. Banja se nalazi u centralnoj Srbiji, oko 200 km južno od Beograda, na 43°37′ severne geografske širine i 20°54′ istočne geografske dužine. Drumskom i železničkom saobraćajnicom koja dolinom Zapadne Morave spaja magistralne puteve Balkana, Beograd – Sofija i Beograd – Atina, Vrnjačka Banja je veoma dobro povezana sa svim krajevima Srbije. Klima je umereno kontinentalna. Uticaj obližnjih planina daje klimi Vrnjačke Banje poseban karakter i čini je veoma prijatnom. Leta su umereno topla sa svežim jutrima i večerima, a zime su snegovite i bez oštrih mrazeva. Srednja godišnja temperatura je 10,5°C, a srednja letnja 20°C.

Vrnjačka Banja Izvor Topla Voda

IZVORI

Vrnjačka Banja ima veoma dugu lečilišnu tradiciju. Na Vrnjačkom toplom mineralnom izvoru u vremenu od II do IV veka Rimljani su izgradili svoje lečilište i oporavilište AQUAE ORCINAE. Razvoj moderne Vrnjačke Banje započeo je 1868. godine radom Osnivačkog društva, najstarije turističke organizacije na Balkanu. Vrnjačka Banja je moglo bi se slobodno reći, jedinstveno lekovito mesto na svetu. U Vrnjačkoj Banji se nalazi sedam mineralnih izvora. To su: Topla voda, Slatina, Snežnik, Jezero, Borjak, Beli izvor i Vrnjačko vrelo, od kojih se za terapije koriste četiri različite mineralne vode prvorazredne a različitie lekovitosti. Tri hladne i jedna topla mineralna voda, koja je uz to i svojevrstan prirodan fenomen, jer ima toplotu čovecijeg tela, daju ovom banjskom mestu izuzetan zdravstveni i turistički značaj.

VRNJAČKA BANJA DANAS

Vrnjacka Banja Park jesen

Danas je Vrnjačka Banja najveće banjsko lečilište u Srbiji i cenjeni turistički centar. Šira oblast Vrnjačke Banje predstavlja najbogatije i najzanimljivije turističko područje Srbije. To je područje gde se na svakom koraku srednji vek susreće sa modernim tokovima. Ovo je regija sa najznačajnijim spomenicima srpske srednjevekovne kulture, posebno manastirima sa monumentalnim fresko slikarstvom, od kojih je neke, kao svetsku kulturnu bastinu, zaštitio UNESKO.

Preko cele godine, posebno u mesecima letnje turističke sezone, Vrnjačka Banja svojim posetiocima nudi izuzetno bogat, sadržajan i raznovrstan kulturno – zabavni program.

Dođite i sami se uverite u lepotu Vrnjačke Banje.